Tekst dicteren in Word online (en meteen ook linken naar de audiofile)

Zoals je hoogstwaarschijnlijk weet is het dezer dagen heel makkelijk om de teksten die je in Word aanmaakt gewoon te dicteren. Dat kan zowel in de desktopversie als in de online versie. Het is zo eenvoudig als onder Start op het microfoontje klikken en te beginnen praten.

Via het radertje in het pop-upschermje onderaan kan je kiezen welke taal je wenst te gebruiken. Als je automatische leestekens inschakelt, moet je komma’s en punten ook letterlijk dicteren. De filter voor grof taalgebruik doet wat hij zegt, namelijk grof taalgebruik herkennen en blokkeren. De gecensureerde woorden worden dan weergegeven als ‘****’.

Tekst transcriberen in Word online

In de online versie van Word kan je kiezen tussen rechtstreeks dicteren, of het transcriberen (omzetten naar tekst) van een geluidsopname. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het registreren van een gesprek tussen meerdere personen. Je kan per maand maximum 300 minuten spraakinhoud transcriberen.

OPGELET: zorg ervoor dat je ingelogd bent op Office 365 en gebruik de Microsoft Edge of Chrome-browser.

Klik op Transcriberen en kies in de rechterkolom of je een vooraf opgenomen audiobestand wilt uploaden of rechtstreeks vanuit het programma een geluidsopname wenst te starten. Een link naar het audiobestand verschijnt na transcriptie mee in het Wordbestand.

In dit voorbeeld klik ik op Opname starten en na afloop op Nu opslaan en een transcriptie maken.

Afhankelijk van de lengte van de opname kan de transcriptie enige tijd in beslag nemen.

Na het verwerken van de opname, kan je de transcriptie toevoegen aan het document. Daarbij krijg je nog enkele opties voorgeschoteld. Ik kies voor ‘Met sprekers en tijdscodes’

In het Wordbestand verschijnt naast de uitgeschreven nu ook een link naar de audiofile. Klik op de link om de opname te (her)beluisteren.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?