Een eenvoudige manier om streaming video te downloaden (voor educatief gebruik)

Heel wat docenten gebruiken graag actuele video’s om hun lessen op te luisteren. Met een goede internetverbinding kan je die vaak gewoon streamen in je klassen, maar wat als die net op het verkeerde moment uitvalt (of als de video in kwestie na verloop van tijd van het net wordt gehaald)?

In dat geval zou je de video eventueel kunnen downloaden. Je moet je er dan wel van bewust zijn dat dit niet zomaar kan zonder toestemming van de eigenaar.

Er zijn heel wat manieren om video’s van bv. Youtube of vrt.nu te downloaden, maar de website Video Cyborg maakt het je wel heel makkelijk. Het volstaat om de url van de video in kwestie te plakken in de zoekbalk.

We proberen het even uit.

Op Youtube vond ik een video die ik zeker wil delen met mijn cursisten. Bovenaan in mijn browserscherm selecteer ik eerst de url, vervolgens kopieer ik die met de shortcut CONTROL + C (Command + C op de Mac).

Vervolgens surf ik naar Video Cyborg In de zoekbalk daar plak ik de zonet gekopieerde url met de shortcut CONTROL + V (Command + V op de Mac).

Ik klik op Download Video en wacht af. Dit kan soms even duren, dus geduld!

Vervolgens verschijnt de boodschap dat de video aan het downloaden is. OPGELET: na afloop staat de video nog niet op je harde schijf. Dit betekent gewoon dat Video Cyborg hem voor jou aan het klaarmaken is.

Als de blauwe balk vol is, verschijnt de boodschap ‘Your video is ready for download’. Klik nu nogmaals op Download Your Video om de video definitief op je harde schijf op te slaan.

Lukt dit ook met video’s op andere platformen? Doorgaans wel, maar je moet de video wel vanuit jouw locatie kunnen bekijken. Op de Nederlandse NPO bv. vind je heel wat interessant materiaal, maar als je video’s probeert te bekijken krijg je onderstaande boodschap.

In dat geval zal je ook via Video Cyborg de video niet kunnen downloaden, zoals je hieronder ziet.

Er bestaan nog andere methodes om video’s van het internet te plukken. Bekijk dit artikel om andere tools te bekijken.

Related Articles