Hoe kan je een bord schema maken?

Tijdens de les of als voorbereiding op je les kan je een bordschema maken. Tegenwoordig kan je hiervoor een digitaal whiteboard gebruiken.

Er zijn verschillende mogelijkheden. In dit artikel bekijk ik Miro en Open Board.

Miro

Er bestaan interactieve whiteboards die je online gebruikt via een browser. Het interactieve bestaat erin dat je cursisten via een code kan uitnodigen om deel te nemen.

Een voorbeeld van zo’n interactief online whiteboard is Miro.

Je kan Miro gratis gebruiken. Je kan dan 3 verschillende borden aanmaken. Je kan de borden wel steeds leeg maken en opnieuw gebruiken. (Je kan ook betalen voor de upgrade, dan heb je iets meer features).

Miro is een grote uitbreidbare canvas waar je allerlei zaken op kan plaatsen. Je kan er op schrijven, typen, tekenen, afbeeldingen toevoegen, bestanden toevoegen. Je kan ook het bord delen en deelnemers laten participeren. Handig als je samen een mindmap wil aanmaken. Je krijgt trouwens bij het opstarten telkens een aantal templates aangeboden.

Via deze link kan je de tutorials bekijken.

Open Board

Een heel ander pakket is Open Board. Dit is een software pakket dat je gratis kan downloaden en installeren op je eigen pc of laptop. Het wordt overigens ook op school geïnstalleerd zodat je het makkelijk kan gebruiken op de LED schermen of de Smartboards.

Het lijkt heel erg op het pakket dat bij Smartboards wordt geleverd (Notebook). Open Board is open source en dus gratis. Je hebt dus geen last van beperkingen. In dit bord kan je ook typen, tekenen, afbeeldingen toevoegen, pdf documenten importeren en bewerken en allerlei tools gebruiken die in het bord pakket zitten zoals een geodriehoek, vormen, timer, …

Via deze link kan je het pakket downloaden. Er bestaat een versie voor Windows, MacOs en Linux (Ubuntu).

Het pakket werkt met een witte achtergrond, die je kan aanpassen zoals je wil en met pagina’s. Je kan zoveel pagina’s toevoegen als je wil en je kan alles bewaren op een drager naar keuze. Makkelijk als je dus je bord schema op voorhand wil voorbereiden.

Het werkt naadloos met Led schermen of met een Smartboard.

Via deze link vind je handleidingen, cheatsheets en voorbeelden.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?