Hoe geef je een webinar met YouTube Live

In 5 stappen leg ik je uit hoe je een webinar kan geven via YouTube Live met behulp van OBS studio.

Een webinar is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet.

Via YouTube Live kan je publiek onbeperkt groot zijn en is er een ingebouwde chatfunctie zodat er ook interactiviteit is voor deelnemers. Bovendien wordt er automatisch een YouTube filmpje aangemaakt na de webinar. Je deelnemers kunnen na afloop opnieuw je voorstelling bekijken.

Stap 1

Eerst moet je beginnen met in je YouTube account de Live versie te activeren.

Joost legt je uit in zijn filmpje hoe je dat kan doen. Na 24u is je account geactiveerd.

Stap 2

In principe kan je na de activatie al een Live sessie geven als je enkel gebruik wil maken van je webcam. Hiervoor heb je geen encoding software nodig. Om ook je scherm met je deelnemers te gaan delen moet je echter gebruik maken van encoding software waarmee je kan streamen.

Hiervoor gebruiken we OBS Studio.

Heb je OBS Studio nog nooit gebruikt, bekijk dan eerst dit artikel. Je vindt er de download link en ook links naar tutorials. OBS Studio is gratis.

Ga naar YouTube en log in. Ga dan naar https://www.youtube.com/live_dashboard Als je bent ingelogd zou je nu jouw Live Dashboard moeten zien.

Scroll naar beneden – daar zie je ENCODER SETUP. Je moet dan de key kopiëren. Klik eerst op Reveal en kopieer dan de sleutel. Het is belangrijk dat je deze sleutel voor jezelf houdt – anders kunnen andere mensen onder jouw account via YouTube gaan streamen.

Ga dan naar OBS Studio en klik rechts onderaan op Settings (of Instellingen)

Klik dan op het tabblad STREAM. Bovenaan kies je Streaming services. Dan plak je de sleutel bij STREAM KEY. Dienst staat op YouTube. Server op Primary YouTube.

Stap 3

In OBS Studio kan je verschillende Bronnen kiezen die je wil tonen op je scherm. Onderaan bij Bronnen klik je op de plus en kies je Beeldscherm Opname. Zo kan je wat je toont op je laptop delen met je publiek (vb. PowerPoint)

Als je ook kiest voor Video Capture apparaat, kan je tegelijkertijd je scherm en je webcam tonen. De rode blokjes rond je scherm tonen wat je aan je publiek laat zien. Je kan vergroten en verkleinen en verplaatsen. Je kan zo slechts een deel van je scherm tonen en ook je webcam slechts in een klein scherm onderaan of bovenaan tonen. Bij de tutorial van OBS Studio vind je hierover meer info.

Stap 4

Ga terug naar je YouTube en klik rechts bovenaan op je profielfoto. Kies dan YouTube Studio.

Dan zie je rechts boven twee knopjes Upload een video en Go Live. Kies de knop Go Live.

Je krijgt dan een formulier dat je moet invullen. Hier kan je aangeven hoe je stream zal heten, wanneer het Live gaat etc. Ben je klaar met de settings kies dan Create Stream. Je krijgt dan de stream pagina te zien. Die wacht tot je de stream start in OBS Studio. Laat deze Stream pagina van YouTube open staan.

Stap 5

Ga dan terug naar OBS Studio. Je ziet rechts onderaan bij Controls Stream Starten. Klik hierop om te starten. YouTube maakt dan een koppeling met OBS. (Ben je klaar met streamen klik dan op Stream Stoppen in OBS studio.)

Het duurt even vooraleer alles gezonden wordt naar YouTube.

Ga terug naar de YouTube stream pagina. Als alles klaar is zegt YouTube dat je Live kan gaan. Klik rechtsbovenaan op de knop Go Live. Vanaf dan ben je bezig. Je publiek gaat gewoon naar jouw Youtube kanaal en kan je live video vanaf hier volgen. YouTube neemt automatisch je Live sessie op.

Je kan op de Stream pagina van Youtube ervoor kiezen om de chat los te koppelen van de stream pagina. Dat is handig als je die mee in beeld wil. Deelnemers zien de chat sowieso, maar jij als presentator ziet die niet als je bezig bent met bijvoorbeeld een ander scherm. Daarom is het handig om dit venster los te koppelen en nog steeds de chat te kunnen zien in een ander scherm.

Klik op de 3 verticale bolletjes. Kies dan Pop Out Chat.

Na afloop stop je de Live stream in YouTube en OBS Studio.

Veel succes!

Related Articles