Een forum (op punten) in je Moodle-cursus zetten

Als je werkt met gespreide evaluatie met gedifferentieerde taken met open vragen, en als je cursisten enigszins taalvaardig zijn, is het een fijne manier om opdrachten te geven via een Moodle-forum.

Op die manier kunnen alle cursisten de inzendingen meelezen, want je kan het forum zo instellen dat elke inzending ook automatisch in de mailbox (berichten op Moodle) van de cursisten komt.

Zie hieronder een voorbeeld uit de cursus Cultuur (algemene vorming tweedekansonderwijs), met de uitleg hoe je dit doet.

Alles begint uiteraard met goede instructies: Welke informatie moeten je cursisten verwerken, waarover en hoeveel moeten ze schrijven, en tegen wanneer? Zie hieronder een voorbeeld van een opdracht.

Hier zie je hoe deze taak en het forum eruitzien op Moodle in de cursus:

Als het de bedoeling is om punten te geven op de inzendingen, is het handig om je cursisten elke inzending apart te laten indienen als ‘nieuwe discussie’, zodat ze mooi onder elkaar komen te staan. Ze kunnen uiteraard ook reageren op elkaars inzendingen, en sowieso lezen ze de inzendingen één voor één via de mails.

Hoe maak je zo’n forum aan? Kijk hieronder voor de verschillende stappen:

Kies de optie ‘forum’ en voeg dit toe.
Vul de titel en de beschrijving in, en zorg dat de beschrijving getoond wordt ook in op de cursuspagina.
Kies het aantal bijlagen. Limiteer dit zeker! Als cursisten grote bestanden moeten insturen, laat hen die dan met je delen via Google Drive, zodat Moodle niet overbelast wordt.
Met ‘woorden tellen’ zie je direct of er voldoende werd geschreven.
Zet de inschrijvingsmodus op ‘verplicht inschrijven’, dan krijgen de cursisten een mail telkens er een nieuwe inzending is – dat stimuleert enorm om zelf aan de slag te gaan.
Voor de quotering kies je ‘gemiddelde van de beoordelingen’ en dan kan je het maximumcijfer ingeven. Ook de looptijd kan je hier opslaan – dan klik je op ‘bewaren’ en klaar is kees. (Zorg er natuurlijk voor dat het forum op ‘zichtbaar’ staat voor je cursisten.

Je kan het forum zelf opstarten met een voorbeeld – en bvb. tussendoor de eerste inzenders via een algemene ‘reply’ danken om de spits af te bijten. Tussendoor kan je ook apart via de ‘berichten’ de inzenders feedback mailen.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?