Controleer plagiaat via deze website

Als je bij controle van een ingediende opdracht vermoedt dat een cursist zijn of haar antwoorden gecopy-pastet heeft van een andere bron, dan kan je dit controleren via Plagiarism Detector.

Het proces is heel eenvoudig.

  1. Selecteer en kopieer het antwoord (Control+C) waarvan je denkt dat het mogelijk geplagieerd is.
  2. Open je browser en surf naar Plagiarismdetector.net

3. Plak de gekopieerde tekst in het daartoe bestemde vak (Control+V) en klik op Check Plagiarism.

4. Vervolgens dien je wat geduld te oefenen, want de controle kan even duren.

5. Als het verdict verschijnt, kan je in de groene balkjes in de rechterkolom op het plusteken klikken om te zien van waar de tekst gekopieerd werd. Onderaan vind je meteen ook de bijhorende link, zodat je kan controleren of het verdict van de website wel degelijk klopt.

De website biedt je ook de gelegenheid om een ‘rapport’ te downloaden. Gebruik de groene knop voor de pdf-versie, de blauwe als je liever een Word-bestand hebt.

Enkele tests

Onderstaande twee alinea’s kopieerde ik op Wikipedia. Volgens Plagiarism Detector is de tekst 100% plagiaat, maar de tool duidt wel aan dat de tekst slechts voor 71% van Wikipedia komt en voor de rest van een andere website. Bij controle blijkt dat die dezelfde Wikipedia-tekst als bron gebruikt (en dat braaf ook vermeldt). In elk geval, meer dan genoeg bewijs.

Voor een tweede test plukt ik enkele alinea’s uit een Standaard-artikel, gepubliceerd op dezelfde dag als deze tutorial. Ook nu weer herkent de tool vlot de oorspronkelijke bron van de tekst.

Bij een laatste test mixte ik alinea’s van twee willekeurige Standaard-artikels met alinea’s van een Wikipedia-pagina. De tool is nu iets minder zeker, maar oordeelt nog steeds dat de tekst voor 87% geplagieerd is.

Related Articles