Hoe controleer je of een cursist niet vals speelt bij het maken van een opdracht? Dat is niet altijd even makkelijk, maar als voor de opdracht een digitaal bestand moet worden ingeleverd, vind je als leerkracht alvast de nodige informatie terug in de metadata.
In de metadata van een digitaal bestand zie je onder meer wie het bestand aangemaakt heeft, wie het bewerkt heeft, op welke data dat gebeurd is, enz.
Als je fraude vermoedt omdat ingezonden bestanden bijvoorbeeld wel heel erg sterk op elkaar lijken, dan vind je daar hoogstwaarschijnlijk indicaties van terug in de metadata.
Zo is het mogelijk dat de metadata je vertellen dat de naam van de auteur van een bestand niet overeenkomt met de naam van de cursist die de opdracht heeft ingezonden. Of je stelt bijvoorbeeld vast dat de bewerktijd van een bestand wel heel erg kort is, wat misschien een indicatie is dat de cursist zijn antwoorden ergens anders heeft gekopieerd.
Uiteraard bestaat steeds de mogelijkheid dat de cursist hiervoor een plausibele uitleg heeft, maar bij vermoeden van valsspelen kunnen de metadata van een ingezonden bestand je alvast de nodige houvast geven om het gesprek met de persoon in kwestie aan te gaan.
Hoe controleer je de metadata van een bestand?
Rechtsklik op het bestand in kwestie en kies in het popupmenu voor Eigenschappen. Hier zie je bijvoorbeeld 2 auteurs: Gebruiker (van een schoolcomputer) en een andere persoon die het bestand op zijn persoonlijke pc heeft opgeslagen. Vergeet niet ook naar onder in het schermpje te scrollen, want daar vind je informatie over de aanmaakdatum en de momenten waarop het bestand gewijzigd en laatst geopend werd.

Leave A Comment?